Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ?

 Dat kurkuma longa een geschenk van de natuur is, wordt ons zo langzamerhand steeds duidelijker. Toch hoort men er zoveel over wat wel en wat niet zou werken. Wat is nu geneeskrachtige en wat is onzin ? Wat is het verschil tussen kurkuma en Curcumine C3 ?  Hier vindt u een artikel met een paar duidelijke antwoorden op deze vragen. Hoort kurkuma in de keuken of in de medicijnkast.  

Kurkuma uit de supermarkt

Men leest vaak dat u heel eenvoudig kurkuma of geelwortel in de supermarkt kan kopen. En dat deze specerij dan een sterk geneeskrachtige werking zou hebben. Schepje door de curry , over de rijst of de pap,.. en de detox kan beginnen.  Waarom zou u dan goede kurkuma-longa kopen, als het zo gemakkelijk zou zijn ? Dat is te duur en heeft verder geen extra werking ?  Toch is het zo eenvoudig niet, kurkuma in de keuken heeft zeker zijn regels.

Zeker voordat u het als ‘geneeskrachtig’ zou kunnen bestempelen.  Neem bijvoorbeeld het artikel van Dr. Michal Heger van het AMC. Daar staat een duidelijk verschil te lezen over verschillende soorten kurkuma, maar ook hij stelt dat de geneeskrachtige werking voornamelijk van de curcumine-longa. ( gewonnen uit de zuivere kurkuma-longa plant) komt. En dan is de zuivere kurkuma-longa uit India en/of Pakistan de allerbeste qua werking.  Kurkuma als aok header lepelmooie sierplant mist iedere vorm van geneeskrachtige werking.

Bovendien is  zuivere curcumine poeder  niet ‘los’  te koop.  Echt, dan zou u eerst beter uw hele huis geel kunnen verven, want overal is het knalgele poeder dan terug te vinden, het kruipt overal in. Zelfs in de kleinste kiertjes. Curcumine kunt u alleen verwerken in een omgeving die daarvoor geschikt is. Bovendien is er ook synthetische curcumine op de markt. En dat is niet gezond.

Soorten kurkuma 

Niet alle kurkuma is kurkuma-longa .Er zijn ongeveer 75 verschillende soorten, er is zelfs een witte kurkuma wortel. Dan zit  er dus geen gele curcumine in. En is het gehalte ‘curcumine’ praktisch nihil. Kurkuma wordt ook veel als sierplant verkocht, omdat het een prachtige plant is, maar in de kamer, kweek je geen kurkuma-longa. Daar zijn de omstandigheden niet geschikt voor.

Verder is de naam “Geelwortel” ook ietwat misleidend, omdat er  ook een andere plant is die “Geelwortel” genoemd wordt. Het is de Canadese geelwortel. Dat is een totaal ander soort plant, en heeft niet eens naast de kurkuma-longa gelegen. Het heeft ook een geheel andere werking, echter met kurkuma-longa heeft het niets te maken. Maar omdat we  denken dat alle ‘geelwortel’ automatisch ‘kurkuma-longa’ is, ontstaat er verwarring. Kurkuma wordt ook wel ‘geelwortel’ genoemd, maar niet alles waar ‘geelwortel’ op staat is daarom ook kurkuma.

Waar komt de beste kurkuma en curcumine vandaan ? 

In INDIA en PAKISTAN heb je de beste en zuiverste omstandigheden om de kurkuma-longa plant te laten groeien. Al vanaf de oudste geschriften in de AYURVEDA, ca 6000 jaren oud, wordt dit ‘geschenk van de natuur’ beschreven en gebruikt. Daar weet men ook het beste hoe met deze geneeskrachtige  specerij plant om te gaan. De kennis over  de kurkuma-longa is daar het hoogst. Zeker bij de Ayurvedische artsen.

Dat wil niet zeggen, dat er verder in de wereld geen kurkuma-longa gekweekt wordt.  Ook in Zuid-Amerika, Peru etc kweekt men deze plant. De werkzaamheid ervan is ook goed, maar de manier waarop met de pas geoogste plant omgegaan wordt mist vaak. En dan kan de kurkuma-longa wat van zijn zuivere werking verliezen. De naam is dan ook meestal ‘turmeric’ , turmeric is kurkuma. Maar niet per definitie kurkuma-longa.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ? 

Curcumine is  EEN  onderdeel van kurkuma. Je kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.  In chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat je door het eten van vele repen chocola je bloeddruk verlaagt. Met kurkuma-longa is dit ook zo. De kurkuma-longa is de allrounder, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen etc behouden zijn gebleven. Curcumine is een destillaat, waarbij alleen de ijzersterke ontstekingremmer is gebruikt. Daarom raad ik vaak de combi aan, een combi van de curcumine-longa en kurkuma-longa. Van beiden het beste.

De plant kurkuma-longa is  niet te analyseren. Een paar weken geleden heeft iemand een bestelling in mijn webshop geplaatst, met als voorwaarde dat er een COA bij geleverd zou worden. Net als bij een chemische medicatie.  Echter als je een Certificaat Of  Analyse van Kurkuma-Longa zou willen schrijven, dan krijg  je een boek van 1000 bladzijden. Het is dus een plant met heel veel waardevolle stoffen. Niet alleen de curcumine-longa.

ALS oude Ayurvedische methoden worden  gebruikt om op de beste manier de curcumine uit de kurkuma te extraheren, heb je een zeer zuiver product, gemaakt door mensen die weten hoe daarmee om te gaan. Soms wordt het wel vaker  geëxtraheerd, en dan is de curcumine concentratie zeer hoog. Daarnaast zijn de 3 werkzame curcuminoïden behouden gebleven. Daarvoor staat de term C3 . De heten :

  • Demethoxy curcuminoïde
  • Bisdemethoxy curcuminoïde
  • Curcuminoïde longa

En de naam ‘superieur’ staat ervoor dat deze 3 werkzame curcuminoïden in de juiste verhouding behouden zijn gebleven in het proces.

Zou je alleen de curcumine C3  ‘superieur’  nemen, dan heb je wel een heel sterke ondersteunend ontsteking remmende specerij, maar eigenlijk heb je de rest van de goede stoffen uit de kurkuma-longa plant weggegooid. Alle mineralen, vitaminen, zuivere sporenelementen etc.. Jammer. Want ook die zijn van groot belang om ons lichaam gezond te laten functioneren.

Verder is het van belang dat curcumine longa C3 ‘superieur’  altijd zoveel mogelijk in het donker is bewaard. Dat is hetzelfde als met olijfolie. Als je olijfolie koopt,  wat niet donker is bewaard, maar gewoon in een glazen fles in de supermarkt heeft gestaan, dan verdwijnt het groene chlorophyl eruit, door de inwerking van licht. Dan  is het wel vet, maar geen zuivere gezonde olijfolie met veel waardevolle ingrediënten meer. Daarom vind je echt GOEDE olijfolie in blik, of met een donker houdende folie om de glazen fles. Licht doodt de werkzaamheid van de chlorophyl in olijfolie. Een van de belangrijkste onderdelen van goede olijfolie.  Dat zou eigenlijk iedereen moeten weten, wat vindt U ervan ?

Dit principe geldt ook voor kurkuma-longa. Het moet in het donker bewaard worden, dan behoudt het zijn krachtige werking. Een belangrijke zaak.

Waar kan men op letten als men kurkuma in de keuken gaat gebruiken ? 

Eigenlijk verlaag je sterk de geneeskrachtige werking van kurkuma-longa door het te verhitten. Dus in curry’s etc is het wel erg lekker, een smaakmaker van grote klasse. Met een exotische smaak, maar de werkzame curcumine is er dan uit vervlogen.  De andere belangrijke bestanddelen van de kurkuma-longa blijven meestal wel behouden.

In India is het gebruikelijk om 3 x per dag warm te eten. Dus krijgt men daar veel meer verse kurkuma-longa wortel binnen. Het is in India vers op iedere straathoek te koop. De vrouwen weten hoe je ermee om moet gaan. Die kennis mist hier in Nederland. Soms krijg ik vragen over kurkuma-longa, waarbij men het idee heeft gekregen om het RAUW te eten. NIET DOEN ! Kurkuma kan giftig zijn, als je het rauw eet. En rasp ook geen wortelschil mee. Eerst afschillen. Ja, dan krijg je knalgele vingers, dus kun je het beste een paar latex keukenhandschoenen dragen. En van de kurkuma als sierplant de wortel rauw eten,.. nee, dat kun je beter niet doen.

Gebruik je het graag in een curry of andere gerechten ? Verhit het niet te lang, dus niet meekoken. Je kunt dan beter eerst de curry maken, en 15 minuten voor het klaar is de verse kurkuma-longa rasp toevoegen. Ook dan niet te veel gebruiken.

Verder is het ook belangrijk om te weten of de gemalen kurkuma poeder, als je dat graag gebruikt,  zuiver is. Vaak wordt het gemengd, soms met zetmeel, soms met (canadese)  geelwortel. Dan is de prijs ook lager, natuurlijk. En als u losse gemalen kurkuma-longa wilt kopen , dan is dekurkumaspecialist absoluut de beste keuze.  Het moet dik, vettig en knaloranje zijn.  En niet gemengd. Eigenlijk kun je het ook wel zien, als het vermengd is. En voelen.

Waar zou je op kunnen letten bij keuken gebruik ?                                   

1.  Is het zuivere kurkuma-longa, of ‘geelwortel’ . Of een mengsel ? Daar zou u even op kunnen  letten.

2. Als u losse gemalen kurkuma-longa wilt gebruiken, wordt deze slecht opgenomen in de darmen. Gebruik er dus wat peper en vet bij. Dat verhoogt de werkzaamheid flink

3. Echt geneeskrachtig wordt kurkuma-longa pas als je het in een concentraat gebruikt. En dan is de curcumine-longa het diepst werkend bestanddeel, als het om ontstekingen gaat.

4. Regelmatig gebruik van kurkuma-longa werkt het beste. Dus een keer per dag een mespuntje heeft weinig resultaat.

5. Van het curcumine-longa gehalte blijft, na verhitting, bijna niets meer over. Van de kurkuma-longa wel.

6. Als u een goed resultaat qua geneeskracht wilt krijgen, is een extra capsule met curcumine longa c3 een goed idee. Dan hebt u een vaste afgepaste hoeveelheid op regelmatige basis.

Meer informatie over kurkuma in al haar facetten vinden ? 

Men zou de conclusie van dit artikel als volgt samen kunnen vatten. Curcumine-longa heeft een ondersteunend diep geneeskrachtige werking. Maar de gewone losse gemalen kurkuma-longa  mist deze grotendeels, omdat dit vaak te lang in het licht heeft gestaan. Het is gezond om te gebruiken, heeft een prima werking, maar een sterke geneeskracht bezit het niet. Bovendien hebben de capsules geen  losse poeder als inhoud, maar een geconcentreerd extract. Dit extract is nooit verwarmd, dus dubbel goed werkzaam.

Omdat de combi van beide het beste heeft, is dit een goed werkend product. Bijvoorbeeld ; er zijn heel veel vrouwen in mijn klantenbestand van de webshop die dit gebruiken bij een hardnekkig probleem genaamd ‘blaasontsteking’. Ook bij alle andere ontstekingen heeft het een goede uitwerking. Gewrichts ontstekingen, artrose, artritis of reuma. Er is een arts in Nederland die curcumine-longa c3 zonder meer 100 % aanraadt. Ook bij ernstige ziekte kom men erachter dat curcumine-longa c3 een goede uitwerking zou kunnen hebben. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan, en dat ziet er veelbelovend uit.

Ook zuigt kurkuma-longa al het vet uit zijn omgeving op, dus voor een te hoog cholesterol gehalte een goed alternatief. Evenals de versoepelende werking op onze bloedvaten, zou het  bij een te hoge bloeddruk een goed alternatief kunnen zijn. Kortom : Kurkuma-longa is een geschenk van de natuur. Het houdt je lichaam gezond.

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Welkom op onze kurkuma-informatie website. Leuk om u te ontvangen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.