EIKENPROCESSIE RUPS, kurkuma, jeuk en antihistaminica

Inmiddels kun je het wel een plaag noemen, de eikenprocessie rups. Zonet heb ik de ontwikkeling van het plaaggebied bekeken, daar kun je niet meer tegen bestrijden. Zoveel bomen, zoveel rupsen. Veel mensen weten niet meer wat ze tegen de jeuk moeten doen.

Ik heb er eens een dag aan besteed om te kijken wáár die jeuk nou precies vandaan komt. Maar waarom jeukt het zo ? Van de brandharen van de processie rups, dat is duidelijk. Ons lichaam maakt, omdat het de brandharen als een binnendringer ziet, histamine aan. En omdat de haren van de processierups weerhaakjes aan de uiteinden hebben, haken deze vast in je vel.

Het lichaam reageert met de aanmaak van histamine, en de jeuk begint. Bij huidcontact kan binnen de 8 uren een pijnlijke rode uitslag ontstaan, met vreselijke jeuk. Doordat je begint te krabben, kunnen de haartjes zich verder verspreiden. Naar andere delen van het lichaam, de brandharen verspreiden zich ook door zweten, krabben en wrijven. Of via de kleding en beddengoed.

En je moet een tweede contact op alle mogelijke manieren zien te vermijden.

Wat kun je doen tegen de jeuk ?

Als het in je ogen is terecht gekomen, of je hebt het in geademd, kun je het beste naar de dokter gaan. Maar als het op je huid zit, en het jeukt, zijn er een paar oude ayurvedische adviezen. Tegen de jeuk, en de vrijkomende histamine. Praktische tips tegen de jeuk en de vrijkomende histamine.

1. Strip als eerste de huid schoon, met breed plakband, om de brandharen eraf te halen.
Dit is de beste remedie om mee te beginnen, zodat de brandharen zich niet verder kunnen verspreiden. Doe al je kleding in de was op 60 Grdn. Of strip ze schoon met een plak-roller. Gooi de band van de roller weg. Raak deze niet met je handen aan.

2. Wassen.
Was je haren goed en ga onder de lauwe douche.

3. Een klein stukje witte kokos brandt als was. En is een goede remedie tegen huid jeuk.
Wist u dit ? Kokosnoot as. Zie je bij de supermarkt een bakje met stukjes verse kokosnoot ? Neem het mee en droog het. De kokosnoot as is een oeroude remedie tegen de jeuk en ergernis van flinke jeuk. Neem een stukje gedroogde witte kokosnoot, en hou er een vlammetje bij. Het zal gaan branden als was. Laat het ongeveer een centimeter verbranden en blaas het vuurtje uit. Er zal wat rook ontstaan, en als de rook verdwijnt, zal er een teerachtig zwart residu overblijven. Breng dit ter onmiddellijke verlichting rechtstreeks op de plek aan.

Waarom dit werkt ? Omdat kokosnoot een goede bron van zowel anti-histaminica alsook van natuurlijke steroïden is. Je zou hetzelfde ook kunnen doen met de as van een stukje verbrande kokosnoot schil. Meng het, eventueel, met kurkuma zalf.

4. Een hooikoorts reactie ?
In een krant stond een stuk, van een arts, over de jeuk van eikenprocessie rupsen. En dat dit lijkt op de reactie van een hooikoorts patiënt. Dan zou de combinatie van kurkuma en curcumine uitstekend kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat er geen histamine vrijkomt. Als deze arts gelijk heeft kun je een eind komen met kurkuma/curcumine combinatie.
( zie artikel, onderstaand. Hier wordt het werkingsmechanisme uitgelegd)

5. Koelen met kurkuma en sandelhout.
In ieder boek en artikel over onze huid en jeuk, geeft men hetzelfde advies : koel de huid met kurkuma en sandelhout. Oftewel kurkuma zalf. Kurkuma zalf is een koelende combinatie. Dit stilt de jeuk, helpt tegen de histamine. En helpt de huidontstekingen te verminderen. In het artikel op het internet, van een huidarts, stond dat wat goed werkt tegen waterpokken, ook kan werken tegen de jeuk van de jeukrups. Kurkuma zalf werd al in de oudheid gebruikt tegen waterpokken.

6. Praktische tips ?
Laat van mei tot september de was niet buiten drogen.
Was de groenten uit eigen tuin zeer zorgvuldig !

Sterkte en met een hartelijke groet van Tieneke,

Meer lezen over de werking van histamine ?
https://degeneeskrachtigekeuken.nl/…/over-de-werking-van-k…/

Welkom op onze kurkuma-informatie website. Leuk om u te ontvangen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.